U seriji blogova objaviti ćemo neke od najboljih osnovnih informacija o Morakniv noževima i kako se za njih brinuti. Pročitajte o vrstama čelika, različitim hrbatima, kako njegovati svoj nož i kako koristiti čelik za oštrenje.
Oštrica
Oštrica noža postala je jedna od glavnih karakteristika Morakniva, zbog svoje visoke kvalitete, dizajna i oštrine. Više od 130 godina usavršavali su svoje metode i stalno radili na poboljšanju proizvoda.
Način na koji se tretiraju, kale i poliraju noževi vitalni je dio Morakniv kvalitetnog rada, a recept je dobro čuvana tajna tvrtke. To rezultira noževima koji će uvijek ispuniti vaša očekivanja i u koje se uvijek možete pouzdati. Oštrica Morakniva može biti izrađena od tri različite vrste čelika: recikliranog švedskog nehrđajućeg čelika, ugljičnog čelika ili laminiranog ugljičnog čelika. Svaka vrsta čelika ima svoja jedinstvena svojstva koja određuju koji model odgovara kojem čeliku.
Čelična oštrica znači puno, ali sigurno ne sve. Želimo upozoriti korisnike noževa da možda savršena vrsta čelika na papiru nije jedina stvar koja diktira rad noža. Zapravo, analiza čelika postala je donekle znanstvena da se lako uhvatiti u labirint statistike. Samo zato što je oštrica izrađena od vrhunskog čelika ne znači automatski da je bolja od ostalih oštrica.
Također želimo istaknuti važnost tehnika toplinske obrade koje koristi proizvođač kao i dizajn same oštrice koji igra veliku ulogu u krajnjem rezultatu performansi noža. Mnogo puta je toplinska obrada čak i temeljni ključ kako bi se maksimizirali uvjeti čelika.
Svi moderni čelici će biti dovoljno dobri za većinu korisnika pa razmislite o tome da više vremena posvetite drugim aspektima noža kao što su drška, veličina ili stil.
Austenitni čelik Austenitni čelik sadrži velike količine nikla, oko 8%, što ga čini nemagnetičnim i mekim, što ga čini više ili manje nepoželjnim za izradu noževa. Međutim, prednosti ove vrste čelika su njegova žilavost i vrhunska otpornost na koroziju zbog visokih razina kroma, što ga čini savršenim za svakodnevne predmete poput vilica, žlica, pa čak i kuhinjskih sudopera.
Martenzitni čelik Martenzitni čelik sadrži manje kroma, ali i dalje ispunjava kriterije za nehrđajući čelik, ali vrlo male količine nikla, što ga čini magnetskim. Ono što zaista razlikuje martenzitne čelike je veća razina ugljika koja omogućuje stvaranje martenzita, izuzetno čvrste strukture, što ga čini idealnim za izradu noževa. Proizvođači čelika mogu transformirati austenit u martenzit bržim kaljenjem.